Contact

Onderzoek Inzet Extended Scope Specialist

1 december 2020 is op de Vrije Universiteit een onderzoek  gestart naar de inzet van extended scope specialist bij klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat.

In Nederland zijn er al meer dan honderd fysiotherapeuten opgeleid tot extended scope specialist. Deze fysiotherapeuten hebben, na de 4-jarige bacheloropleiding fysiotherapie en de 3-jarige masteropleiding tot manueel- of sportfysiotherapeut, de post-initiële masteropleiding tot extended scope specialist gevolgd. De inzet van een extended scope specialist zou kunnen leiden tot het optimaliseren van zorg voor patiënten met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, zoals bijvoorbeeld door een positieve bijdrage te leveren aan een gerichter verwijspatroon voor zowel diagnostiek als behandeling.

Aangezien de extended scope specialist is en relatief nieuw fenomeen is, bestaat er geen standaard voor de wijze van samenwerking met (huis)artsen. Hetgeen resulteert in variatie in de samenwerking tussen de artsen en de extended scope specialisten. Ook is nog niet duidelijk welke patiënten door een extended scope gezien worden en wat de invloed van de inzet van een extended scope specialis is op het zorggebruik en daarmee samenhangende kosten. 

Het doel van deze studie is dan ook om de haalbaarheid van de inzet van extended scope specialisten bij patiënten met klachten van het houdings- en bewegingsapparaat in Nederland te onderzoeken. Daarbij willen we exploreren of de inzet van extended scope specialisten leidt tot gerichter doorverwijzen van patiënten met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat en verminderd zorggebruik. 
 
Meer informatie over extended scope specialisten is beschikbaar op de website van de beroepsvereniging (website) Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen via dit mailadres.