Contact

Beeldvorming

Diagnostiek van schouderproblematiek kan worden aangevuld met beeldvormend onderzoek.

Röntgen is geïndiceerd indien er ossale afwijkingen worden verwacht. Voor peesaandoeningen is MSU (MusculoSkeletal Ultrasound = echografisch onderzoek) een zeer informatieve beeldvormende techniek. Het heeft meer beeldpunten dan MRI (een grotere resolutie), is relatief goedkoop en heeft het voordeel dat het makkelijk toepasbaar is en dynamisch onderzoek mogelijk maakt. Steeds meer fysiotherapeuten (maar ook reumatologen en orthopeden) maken gebruik van echografisch onderzoek.

Aangezien veel schouderaandoeningen gepaard gaan met peesaandoeningen is echografie de meest voor de hand liggende eerste beeldvormende techniek bij schouderonderzoek. Hoewel echografie een lange leercurve heeft, is het een toepassing die in de eerste lijn steeds meer wordt toegepast.

Naast peesmateriaal, bursa en botstructuren, zijn ook het ventrale, caudale en dorsale labrum te beoordelen met echografie. Het dynamisch gedrag van het caput humeri tov. het acromion tijdens scaptie/abductie kan worden beoordeeld en PosteroSuperior Impingement is goed in beeld te brengen met echografie. Tevens is het AC-gewricht te beoordelen op vorm en stabiliteit. De okselopname kan bijdragen aan het objectieveren van een verdikt gewrichtskapsel zoals bij frozen shoulder ter onderscheid van artrose bij progressieve beperking van de mobiliteit en pijnklachten. Reumatische aandoeningen, alsmede vaataandoeningen zoals PCHA kunnen gevisualiseerd worden.

De NHG-Standaard Schouderklachten 2019 adviseert:

  • Echografie wordt niet aanbevolen in de eerste 3 maanden van een eerste episode van niet-traumatische schouderklachten.
  • Overweeg echografie bij SAPS-klachten die na 3 maanden nog persisteren ondanks adequate conservatieve behandeling (analgetica, oefentherapie, injectie). Vraag echografie aan om meer duidelijkheid te krijgen over de diagnose/oorzaak, met name om vast te stellen of er een ruptuur of calcificaties te zien zijn.
  • Overweeg bij een trauma in de anamnese echografie eerder in te zetten.
  • De kwaliteit van het onderzoek is afhankelijk van de ervaring van de echografist. In de dagelijkse praktijk is er veel variatie in ervaring met echografie. Laat echografie bij voorkeur verrichten door een ervaren schouderechografist.

Indicatiegebieden voor en pathologieën van het bewegingsapparaat bij MSU van de schouderregio:

Spierenrupturen, littekens, calcificaties
Pezentendinopathie: tendinose, ruptuur, (sub-) luxatie, calcificatie, PosteroSuperior Impingement
Bursavochtcollectie, bursitis
Ligamentencontusie, distorsie, ruptuur, verdikking CHL bij beginnende frozen shoulder
Kapselverdikt kapsel bij frozen shoulder, ruptuur
Gewrichtdynamische evaluatie, multidirectionele instabiliteit
Kraakbeenartrose, defecten (Hill Sachs), jicht, CPPD
DiscusAC-gewricht
Botcorpora libera, fracturen, tumor
Cysteganglion, synovia, labrale cyste
Corpora liberaglas- en metaalfragmenten, splinters
Zenuwenn. axillaris (Quadrilateral Space) en n. suprascapularis (suprascapulaire en spinoglenoid notch)
Labrumventrale en dorsale labrum schouder
PCHAPosterior Circumflex Humeral Artery beoordelen